Google Analytics och GDPR

2020-12-08
För er kännedom så har Datainspektionen inlett en granskning av bland annat Coop, Dagens Industri, CDON och fler baserat på deras användning av Google Analytics i relation till GDPR och personuppgifter.
[en personuppgift är] till exempel ditt namn, din e-postadress, ett foto på dig, ditt ID-kortnummer och din IP-adress när du surfar på nätet.Datainspektionen

Anomyisera IP

Vi vill gå ut med att först och främst säga att vi har använt funktionen "anonymizeIp" i Google analytics sedan 2018, vilket enligt Google ska betyda att i deras loggning så sparas inte hela IP-numret i deras databaser. Det är viktigt att notera att användarens browser hämtar fortfarande data från Googles servrar, och skickar data till dem, och den transaktionen sker givetvis med användarens IP-nummer, så att det anonymiseras är alltså bara något som Google försäkrar oss om, inte styrt med vilket data som skickas till dem.
Google-Analytics-Logo-500x281
Sedan 2016 så har vi använt oss av Google Analytics på alla Stadsnätswebbar för att få information som ska hjälpa oss att utveckla systemet, och det har skett parallellt med egen loggning via Google Analytics. Från och med nu så tar vi bort vår "generella" loggning via Google Analytics på alla Stadsnätswebbar, medan om ni använder Google Analytics så är det oförändrat för er. Under Atlas CMSAdminInställningarSidan kan ni se om ni har ett Google Analytics ID angivet, eller annan statistikkod.
Google_Analytics

Alternativ

På grund av detta så har vi jobbat extra hårt för att ge er data som inte är beroende av tredje part om ni känner att ni vill avsluta Google Analytics. Och det alternativ som är mest logiskt för oss är att använda oss av så kallade access-loggar, det vill säga de logfiler som webbservern sparar lokalt på hårddisken.
83763336-1BD3-4B91-B816-4024E9F5EA56
Med ett verktyg som heter GoAccess så analyseras dessa loggfiler och sammanställs till data som vi försöker presentera på ett tydligt och överskådligt vis. Ni hittar dessa under Atlas CMSStatistik (Om du inte ser den, hör av dig via supportloggen) och ni kan välja vilken tidsperiod ni vill se data för.
Även via GoAccess så anonymiserar vi IP-nummer så ni aldrig kan se de faktiska IP-numrena (likt Google så byter vi ut sista siffran i IP-numret till en nolla) men man kan absolut hävda att även om IP-nummer är personuppgifter så sparas dom lokalt i Atlas och det är bara ni som kan se dem, och ni är personuppgiftsansvariga för ert eget data.
Men dessa summeringar vill man ju kunna spara över tid, därav anonymiseringen.

Rekommendation

Vi valde att rekommendera Google Analytics eftersom det är en större och bättre tjänst än vi någonsin kan erbjuda, men i och med att det här med personuppgifter är en het potatis så kände vi att rätt val här är att rekommendera att använda den lokala loggningen. Vi vill givetvis också göra er uppmärksamma om att Google Analytics kan ge er bra mycket mer insikt för den som vill ha stenkoll på hur era besökare använder sidan än vad vår egen statistik kan. Men om ni bara använder den för att se hur mycket besökare ni får, då är rekommendationen att ta bort Google och använda den lokala statistiken.
0 Kommentarer
Kommenterar som gäst
#inlineditbutton