Bugg i Marknadsdatabasen

28 jan 15:08
mdb
Vi har upptäckt en bugg i marknadsdatabasen, en bugg som inte påverkar ut-data till Tjänsteleverantörer, utan en bugg som har lett till dubletter i databasen.
Marknadsdatabasen består av fyra stycken relaterade databaser, fastigheter, adresser, lokaler och uttag. Vi har märkt att vissa kunders databaser har vuxit i storlek vad gäller adresser och lokaler även fast fastigheter och uttag förblir detsamma.
Felet beror på hur en databas fungerar, där in-datat som sätts in är en förfrågan till databasen "sätt in det här datat, om det finns en post som redan matchar detta, uppdatera den posten". Problemet är att om datat saknar värde i vissa poster, som till exempel gatunummer, så är värdet "NULL", och när databasen ska jämföra så kan den bara göra det med "icke-NULL"-värden. Jag ska försöka att inte vara för teknisk, men detta betyder att om man skickar in en adress som heter "Lilla Edet" och NULL/NULL som gatunummer och gatubokstav så är den inte "unik" i databasen om den redan finns, och det skapas då två stycken "Lilla Edet", båda som relation till en fastighet. Den kan sluta med att man har hundratals eller tusentals "Lilla Edet" i databasen för adresser helt plötsligt.
Utåt mot TL så är det ingen skillnad, bara en "Lilla Edet" hämtas och det är accessId som är den unika nyckeln så det blir inga dubletter i ut-datat, men internt i databasen är det helt plötsligt en massa onödig data.
De senaste dagarna har vi jobbat på en fix för detta, som använder lite mer "logisk" logik för att identifiera dubletter, vilket tyvärr dels ökar på resursanvändningen för importscriptet och dels inte fixar eventuella befintliga dubletter.

Hur vet vi om vi är drabbade?

Gå till Atlas CMSMarknadsdatabasenFunktionerStatistik och kontrollera siffrorna under "Antal poster i databasen", om antalet adresser och lokaler är mycket högre än antalet uttag så innehåller er databas dubletter och ni kan behöva fixa er databas.
Lokaler och Adresser
Lokaler och Adresser
Om det är mycket mer adresser och lokaler så är er databas drabbad

Hur fixar vi problemet?

Marknadsdatabasen innehåller hundratusentals adresser och det finns inget säkert sätt för oss att gå in och tvätta i databaserna. Vår rekommendation är att ni som är drabbade gör en full import av ert data samtidigt som ni tömmer er databas, på så sätt så är allt nollställt och det här problemet ska inte komma upp igen.
0 Kommentarer
Kommenterar som gäst
#inlineditbutton