Aktiverings-API

För att använda Aktiverings-API:et krävs två funktioner i Stadsnätet:

Bounce URL

Detta är en URL (adress) som besökarens webbläsare skickas till när dom besöker Tjänsteguiden. Den ska gå till en server i Stadsnätet som kan identifiera kunden med hjälp av ert provisioneringssystem. Läs mer om hur själva identifieringen går till här: documentation Identifiering av kund. Den här URL:en måste vara tillgänglig för alla, både i stadsnätet och från internet
sequenceDiagram %%{init: {"theme":"base","themeVariables":{"actorBkg":"#ff8700","actorTextColor":"#000000","labelTextColor":"#303030","signalTextColor":"#303030","loopTextColor":"#303030"}}}%% participant A as Kund participant B as Tjänsteguide participant C as API Server participant D as Aktiveringssystem A->>B: Besöker med IP X.X.X.X B--)A: Skickar till Bounce URL A->>C: Besöker Bounce URL C--)D: Vad är accessId
för IP X.X.X.X? D--)C: AccessId är
AB1234 C->>A: Skickar till Tjänsteguiden A->>B: Besöker Tjänsteguiden
med ?accessId=AB1234 B->>A: Sparar accessId för
framtida beställningar

API URL

Om besökaren till Tjänsteguiden kan identifieras enligt ovan så används API URL:en för all kommande kommunikation, detta är en sluten kommunikation som med föredel bör göras över SSL och vara IP-bunden till Tjänsteguidens IP så ingen annan kan komma åt den. Vid access skickar Tjänsteguiden med API Användar-information för verifikation av access om ovanstående inte kan uppnås. Den här URL:en måste vara tillgänglig från Atlas CMS (94.247.170.170) samt vår utvecklingsmiljö (217.78.18.*)
sequenceDiagram %%{init: {"theme":"base","themeVariables":{"actorBkg":"#ff8700","actorTextColor":"#000000","labelTextColor":"#303030","signalTextColor":"#303030","loopTextColor":"#303030"}}}%% participant A as Kund participant B as Tjänsteguide participant C as API Server participant D as Aktiveringssystem A->>B: Kan jag få tjänst 100/100? B-->>C: Kan BB100100
aktiveras på AB1234? C-->>D: Kan BB100100
aktiveras på AB1234? D-->>C: Ja C-->>B: Ja B->>A: Du kan aktivera tjänsten A->>B: Jag vill aktivera tjänsten B-->>C: Aktivera BB100100
på AB1234 C-->>D: Aktivera BB100100
på AB1234 D-->>C: Klart C-->>B: Klart B->>A: Tjänsten är aktiverad

Utveckling och test

För att vi ska kunna hjälpa er komma igång samt felsöka problem så måste er API URL vara tillgänglig för våra IP-adresser, vilket är 217.78.19.*, och det är också viktigt att er Bounce-URL identifierar detta som en riktigt port i ert nät (en fejkport som används för tester är att föredra) där vi kan beställa, aktivera och testa API:et med.

Provisionering

För att besökaren till Tjänsteguiden ska kunna direktaktivera en tjänst så krävs det att en del parametrar har uppnåtts:
  1. Kunden har identifierats som stadsnätskund enligt ovan
  2. Tjänsteleverantören har valt att aktuell tjänst kan direktaktiveras
  3. Stadsnätet har angivit vilket det lokala unika ID't är för tjänsten, så att API:et kan skicka med rätt identifiering för aktuell tjänst

Om ovanstående har uppnåtts så används API:et för att:

1. Skicka service_deliverable() för att säkerställa att aktuell tjänst kan aktiveras på aktuell port.
  2. Skicka service_order() för att skicka in en beställning till API-servern med aktuell tjänst och aktuell kund, samt kunddata från beställningsformuläret
  3. Vid direktaktivering, skicka port_status() för att säkerställa att tjänsten nu är aktiv på porten
View API specification View API specification