Skriv "/member" efter webbadressen. Där finner du en länk "jag har glömt mitt lösenord". Klicka på den och skriv in den e-postadress du registrerat dig med, så skickas ett mail med en länk där du kan definiera ett nytt lösenord.
Atlas CMS är ett innehållssystem, en teknisk plattform, från vilken man producerar och publicerar webbplatser och webbinformation. Atlas är en sammanhållen administrativ funktionsmiljö för att skapa webbinnehåll, design, bilder, texter, formulär, sökningar, diskussioner, medlemshantering, databaser, film, dokumentarkiv, affärsdrivande moduler, e-handel och mycket mer.
Från små enkla sajter till stora komplexa globala företagssajter, intrawebbar, portaler, nyhetssajter, communities, föreningssajter, myndighetssajter, Man kan bygga hierarkier med moderwebbar och dotterwebbar, flerspråkiga webbar, webbar som samverkar och integrerar med andra databaser och system och som underlättar och effektiviserar processer och flöden. Atlas är lika stark på framsidan som kunden ser, som på insidan mot företaget.
Generellt kan man säga att var och en äger det man tillfört. Det innebär att eklundh.com äger all programkod och alla funktioner och webbapplikationer som utvecklats för kundens räkning, medan kunden äger all den information, bilder och filer, adressdata m m som han lagt in i systemet, på webbsidor och i databaser.
Ja, absolut. Atlas kan skapa responsiva mobilvyer. Men vi kan också skräddarsy mobilvyn med hjälp av vår layoutmotor. Fördelen med det är att vi kan anpassa och optimera det viktigaste på sidan till mobilen. Atlas känner av vilken typ av enhet som besöker sidan och visar den rätta.
Självklart. Vi hjälper gärna till att ta fram skisser och förslag utifrån dina önskemål.
Om du väljer att anlita en extern designpartner föreslår vi att de bör ta kontakt med oss för att förstå lite hur Atlas CMS är uppbyggt och vilka eventuella begränsningar som man måste ta hänsyn till.
Registrera ett konto och din webb på Google Analytics och kopiera in det ID-nummer i din sökkod direkt i Atlas Inställningar. Läs mer i dokumentationen Admin > Statistik.
Webblänkar i databasbaserade webbsystem har ofta mindre kundvänliga url:er, som "www.företaget.se/texter/read.php?id=12237837756&category=private"
I redigeringsformuläret, där du redigerar eller skapar en artikel, kan du klicka på knappen Avancerat längst ned på sidan. Då visas ytterligare fält på sidan. Näst längst upp finns ett fält med rubriken "Position".
I det fältet kan du skriva in en kundvänlig länk, t ex "kampanj" och uppdatera. Nu har artikeln fått en kundvänlig länk och besökaren kan nu skriva in "www.företaget.se/kampanj" och komma till den artikeln.
Ja. Du kan skapa sidor som bara kan ses av t ex kunder, samarbetspartners, styrelse, personal etc. För att kunna se en skyddad sida måste man vara registrerad, inloggad och ha fått sina rättigheter från admin.
Även menyer, knappar och funktioner kan rättighetsskyddas.
Atlas hanterar rättigheter på flera sätt, per artikelkategori, skyddade menyer, per sida, individ eller grupp via respektive medlems rättigheter. Du kan även skapa ett enkelt lösenordsskydd för en icke registrerad grupp användare för att nå viss information eller för att kunna ladda ner en fil t ex.
Bilder för webben ska vara i formaten jpg, png eller gif.
Du behöver inte storleksanpassa bilder du ska ladda upp. Atlas kommer att skapa en ny weboptimerad bild enligt den storlek du anger när du laddar upp bilden. Originalbilden kommer också att laddas upp till servern så att du kan ändra storlek och placering utan att behöva ladda upp den på nytt.
Ingen. Vi driftar och hostar hela din webblösning och svarar för backup och erforderlig bandbredd. Det enda du behöver är din dator, en webblösare och Internet, för att administrera din sajt.
Vi stöder de vanligaste webbläsarna på marknaden och rekommenderar att man uppdaterar till de senaste versionerna av dem. Webbtekniken utvecklas hela tiden och vill man vara säker på att webbläsaren klarar att presentera det som avses, så bör man uppdatera.
Du behöver endast en modern version av en webbläsare, t ex Internet Explorer, Chrome, Safari eller Firefox. Och tillgång till Internet förstås. Du kan t o m administrera från en iPad eller en smartphone.
Systemet gör en komplett backup av alla databaser varje natt. Backupdatat sparas i 30 dagar. Administratörer kan själva återgå till tidigare versioner från backupen.
Varje natt görs en komplett backup av hela plattformen och all data till en server i Västerås. Om ett driftstopp inträffar vid produktionsservrarna så skickas trafiken till backupservern.
Atlas är ett heldynamisk publiceringsverktyg som bygger på flöden av information. I databaserna lagras texter, bilder, filer och annat, huller om buller i takt med att webbredaktörerna (och ofta också kunderna) fyller på med information. Varje post i databaserna har ett unikt ID och kan sökas upp.
För att styra flödena använder Atlas programfunktioner och script, skapade i PHP, som fungerar som instruktioner mellan webbläsaren och databaserna. Med hjälp av stilmallar (CSS) designas sidorna. När webbesökaren klickar på en länk på en Atlassida så samlar alla script som är kopplade till sidan ihop data från databaserna, texter, bilder med mera och via stilmallarna förpackas informationen. Sidan genereras normalt på 0,2 - 1 sekund, beroende på hur många databasförfrågningar och processer som ska köras.
Det som levereras från Atlasservern är en datafil enligt HTML-standard så att webbläsaren kan rita upp sidan och bädda in de funktioner som ska finnas där. I en Atlaswebb finns inga statiska HTML-sidor utan allt är en färskvara som genereras "on the fly".