Hoppa direkt till innehåll

Sex tips för sökmotoroptimering i Atlas

Alla vill få bra träffar i sökmotorerna och det finns några knep du kan utnyttja i Atlas för att sökmotoroptimera och förbättra dina resultat.

Först ett par fält du bör fylla i och hålla uppdaterade. Gå till Admin och klicka på menyn Inställningar.
1. Sidbeskrivning
I sökmotorernas resultatlistor visas aktuella sajter och en kort text under. Om du skriver in en beskrivning av din webbsajt i fältet Sidbeskrivning i Admin -> Sidinställningar så kommer i de flesta fall den texten att visas tillsammans med ditt sökresultet.
2. Metataggar
De flesta sökrobotarna värderar sajtens nyckelord rätt högt. Skriv in de nyckelord som är viktiga för träffar på din sajt i fältet Sidans nyckelord. De nyckelorden kommar läggas till som en META-tag i varje sida som laddas från din webbsajt.
3. Registrera din sajt på Google och övriga sökmotorer
De flesta sökmotorer har en sida där du kan registrera din webbadress för att initiera och aktivera sökrobotarna till din sajt. Här hittar du t ex länken till Googles anmälningssida.
4. Skriv ingresser till dina texter
Sökrobotarna prioriterar rubriker och ingresser högre än vanlig text. Tänk på hur du skriver rubriker, de bör innehålla de viktiga sökorden. Atlas ingressfält i redigeringsformuläret genererar en META-tag som kallas Description som får högre värde.
5. Sidans url
Alla artiklar i Atlas har ett id-nummer och ofta ser en sidlänk ut så här i Atlas "texter/read.php?id=157616". Och det är inte bra ur sökmotorperspektiv. Men du kan sätta en mer tydlig sidadress på två sätt:
a) när du skapar en ny sida från en meny eller en länk kan du välja att den ska länka till "/pages/sidansnamn" som kan vara t ex "extrapriser" eller det som är relevant (undvik dock åäö och mellanslag i namnet). Då får sidan en direktlänk som heter "www.webbsajten.se/extrapriser" och ger ett bra mycket bättre sökresultat.
b) Det andra sättet är att klickar på Avancerat i artikelredigeringen. Då visas ett fält som heter Position. I det fältet skriver du "extrapriser". Sedan ändrar du alla länkar till den sidan till /pages/extrapriser så får du renare och bättre adresser till sidan, vilket gynnar sökoptimeringen.
6. Nyckelord
För varje artikel finns ett fält "Nyckelord" där du kan ange ett antal kommaseparerade specifika nyckelord relaterade till artikeln. De laddas också som metataggar i sidhuvudet.
Slutligen, ändra och uppdatera information i dina fält i Sidbeskrivningar med jämna mellanrum och använd många interna länkar på sidorna.