Hoppa direkt till innehåll
connect

Documentation

Anslutamotorn

Unik nyckel

För att kunna räkna ut statistik och se vilka adresser som fått en anmälning så använder anslutamotorn sig av en unik nyckel. I första versionen var detta alltid fastighetsbeteckningen men utveckling av applikationen har lett till att det numera finns lite flexibilitet i hur det hanteras.
Vad som är en unik nyckel avgörs per objekt och man kan inte ha olika typer av unika nycklar på samma objekt.
I inställningarna för ett objekt så avgör du hur den unika nyckeln ska räknas ut. Det finns fyra val: Automatiskt, Fastighetsbeteckning, Adress och Lägenhetsnummer.
Förvalet är automatiskt, vilket betyder att den unika nyckeln räknas ut automatiskt efter vilken typ av objekt det är. Villaområden, Samfälligheter och Landsort får Fastighetsbeteckning som unik nyckel medan Bostadsrätter och Hyresfastigheter får Lägenhetsnummer som unik nyckel.

Fastighetbeteckning

Standardinställningen för villor, samfälligheter och landsort. Totalt antal anmälningsbara objekt är samma som totalt antal unika fastighetbeteckningar, där varje fastighetsbeteckning endast kan få en anmälan. SOm bilden till höger visar så är ett hus en adress och en fastighetsbetckning.

Adress

Den unika nyckeln skapas av Fastighetsbeteckning, Gatunamn, Gatunummer och Gatubokstav, så total antalet anmälningsbara objekt är samma som antalet unika adresser. Det betyder att man kan anmäla flera adresser på samma fastighetsbeteckning. Detta kan vara bra för parhus eller liknande lösningar. Bilden till höger visar exempel på ett radhusområde där hela huskroppen har en och samma fastighetsbeteckning och därmed är adressen mer logisk att anmäla på.
Tänk dock på att vissa fastigheter har flera adresser men är ändå samma fastighetsägare. Det kan gälla villor som ligger i korsningen mellan två gator till exempel, så man bor både på Sjöhagsvägen 42 och Drottninggatan 12, beroende på vilken gata man räknar. Om ni får ert data från till exempel Lantmäteriet så kan sådana dubletter komma med. Det betyder att om det är ett villaområde och ni sätter adress som unik nyckel så kan en huskropp komma att räknas som två anmälningsbara objekt. Så länge ni har det i åtanke så bör det ordna sig.

Lägenhetsnummer

Den unika nyckeln skapas av Fastighetsbeteckning, Gatunamn, Gatunummer, Gatubokstav och Lägenhetsnummer, vilket betyder att antalet anmälningsbara objekt blir varje lägenhet i ett område. Detta är standard för hyresrätter och bostadsrätter. I bilden till höger så har vi en fastighet med två adresser och två lägenheter på varje. Totalt så har vi alltså fyra stycken anmäläningsbara objekt
Tänk dock på att saker som statistik och procent fungerar bara i de lägen då adressdatabasen, som ni själva underhåller, innehåller komplett data. I villaområden är det i regel bara antal adresser, men för att få korrekt underlag i hyresrätter så krävs det att ni laddar upp en adressfil med alla lägenhetsnummer i så att antalet anmälningar kan jämföras mot en totalsiffra.