Leveranstid för tjänster

2019-02-19
calendar
Vi har fått lite frågor och funderingar från både Stadsnät och Tjänsteleverantörer om hur Tjänsteguiden hanterar leveransdatum. Vi har nu gått igenom den funktionen och det här är vår lösning som ska täcka in de flesta behoven vi har uppfattat.

Hur fungerar det nu?

Om vi struntar i Stadsnät som stöder direktaktivering så fungerar kundvalt leveransdatum så här. Alla tjänster kan beställas med ett leveransdatum från och med "i morgon" men i kundvagnen och orderprocessen så är det förvalt "om en vecka", dock kan alltså kunden i datumväljaren säga att dom vill ha tjänsten levererad i morgon alltså.
Detta gäller dock inte företagstjänster, som alltid är satta till att första datumet man kan välja alltid är 25 dagar framåt i tiden.

Så vad är problemet?

Problemet är att leveranstiderna för tjänster är olika för olika tjänsteleverantörer och för olika stadsnät. Så kunden kanske ber att få den inkopplad i morgon men det går helt enkelt inte. Plus att företagstjänster kanske kan kopplas in mycket snabbare än 25 dagar och att därför hårdkoda in den här begränsningen blir fel.
Sedan har det efterfrågats ett "så snart som möjligt"-val, som alltså inte är ett specifikt datum utan helt enkelt att det ger stadsnät eller TL lite marginaler när man är osäker på exakt hur lång tid det tar.

Vår lösning

Så steg ett är att ge TL en kontroll för detta. I Tjänstebeskrivningen kommer det finnas en ny datapunkt per tjänst, där TL kan ange om leveranstiden är 1-6 dagar eller 1-4 veckor. Samt även en "Så snart som möjligt". Detta kan anges både på grundinformationen samt per stadsnät, använd batch-redigeraren för att redigera flera tjänster åt gången
Screenshot2019-02-19at113948
Om man inte redigerar sina tjänster så är alltså standard "1 dag", och det betyder att för slutkund så kan denne välja "i morgon" men det förvalda är om sju dagar, som innan.
Väljer man leveranstid på "2 veckor" så kommer slutkunden kunna välja ett leveransdatum från två veckor och sedan framåt och det förvalda är om två veckor.
Varning
alert Innan ni Tjänsteleverantörer ändrar detta till "Så snart som möjligt", var väldigt noga med att ha koll på att era API-kopplingar förstår det nya värdet "asap" i beställningsloggen, se nedan!
Väljer man "Så snart som möjligt" så får slutkund två val, antingen så väljer dom "Så snart som möjligt" eller så kryssar dom i att tjänsten ska levereras vid ett specifikt datum, där dom som tidigast kan välja en vecka framåt. Detta eftersom slutkund ska kunna välja ett datum flera veckor eller månader framåt då dom kanske flyttar in eller deras nuvarande tjänst upphör osv.
Screenshot2019-02-19at113317

Hur ser TL och Stadsnät detta då?

Det finns två sätt för Stadsnät och TL att se den här information när den kommer in - via beställningsloggen på egna Stadsnätswebben eller via medlemssidan på Stadsnätsportalen för TL. Båda dessa ställen kommer visa "Så snart som möjligt" för värdet för "Leverans".
eklundh_com_webbyra__Atlas_API39
Sedan har vi API:et, både för Stadsnät (api Tjänsteguiden: Beställningar) och TL (api Tjänsteguiden: XSP Beställningar), där dom maskinellt kan hämta information om beställningar som kommit in. Där är det säkerligen så att de script som används av både stadsnät och TL förväntar sig ett datumvärde i fältet som heter "delivery", men från och med den här förändringen så kommer det värdet kunna vara "asap" vilket alltså står för "as soon as possible" och ska tolkas därefter. Alla API:et bör uppdateras snarast för att hantera "asap" som värde i det här fältet.