Hoppa direkt till innehåll

HTML5-banners

Jag håller på och försöker skapa stöd i Atlas för HTML5-banners. Till skillnad från Flashbanners så består en HTML-banner av filer och resurser som webbläsaren själv kan läsa in och visa. Traditionellt så har annonsörer använt Flash för att få in saker som animationer eller interaktivitet i sina annonser.
I och med att mobila enheter blivit så populära och Flash inte stöds av majoriteten av dem så känner en del att dom saknar den här typen av visuellt media.
Men, en stor skillnad mellan Flash och HTML är att, förutom att HTML är ett öppet format så är det också ett format som är beroende av flera filer. Allt i en Flash-animation kan bakas in i en och samma fil, som en annonsör sedan kan skicka till siteägarna som bara skapar så kallad "embed"-kod för den filen.
Men då en HTML-banner består av HTML-kod, vilket resten av sidan också består av, så försvårar det läget lite. En HTML-banner kan bestå av en eller flera HTML-filer, en eller flera JavaScript-filer och definitivt flera olika resursfiler (bilder, filmer, ljud, typsnitt och så vidare). Så, när en annonsör ska skicka detta till en siteägare så sker det förmodligen i en ZIP-fil, men sen då? Hur ska siteägaren lägga upp denna på sin server så att koden visas korrekt på dennes sida?
I och med att vi har Atlas som grund så är det ju upp till mig att bygga stödet för att ladda upp alla dessa resurser på ett smidigt sätt. Och det är det jag håller på med.
Så, Atlas-admin har redan idag tillgång till en Banners-motor, som i sig har stöd för bildbanners eller HTML-banners. Men HTML-banners hittills har bestått av enklöare HTML-kod som i sig laddar eller visar de resurser den behöver, som då är beroende av att resurserna finns på en annan server. Så vill vi inte lösa detta.
Så, vi måste på något sätt ta emot ZIP-filen och packa upp den på servern - sedan måste vi skapa eller hantera HTML som pekar på den mappen. Det är inte så lätt som det låter. Resurserna som krävs för att bannern ska visas kan vara väldigt många, och förmodligen är det "hårdkodat" i en javascript-fil, eller HTML-fil vart resurserna ligger i förhållande till koden, men eftersom dom numera ligger på servern så är det inte lika enkelt längre.

IFRAME

Ett knep i sådana lägen är att använda IFRAME, och alltså skapa en iframe inne i sidan som hämtar och visar HTML-filen separat som i en egen webbläsare, där resten av HTML-koden inte stör. Det kan fungera, men jag tycker personligen inte att det är så snyggt.
0 Kommentarer