atlas

Atlas

Implementera Atlas Embed

För att komma igång med Atlas Embed på er webbplats så krävs det en del grunder. Men när allt är konfigurerat korrekt så kommer Atlas laddas i er webbplats på ett sömlöst vis.

Vad är Atlas Embed?

Atlas Embed är en javascript-lösning för att skapa en automatisk "iframe" på er webbplats som i sin tur laddar er Atlas-webb i er egen webblösning. Historiskt sett så har detta inneburit en hel del problem då den här iframe:n kunnat haft eget scroll, samt att det inte går att bokmärka eller länka till "undersidor" som är laddade i iframe:n. Men med vårt javascript så löses detta automatiskt.

Hur funkar det?

Scriptet laddas från er Atlaswebb, skapar en "iframe" och laddar sedan till exempel Tjänsteguiden eller annan Atlas-applikation där ni valt att inkludera den. Scriptet ser sedan till att ramen den laddas i alltid har rätt höjd så man slipper scrollning mitt i sidan. Sedan uppdaterar den även sidans "hash", det vill säga en textsträng som visas efter ett #-tecken i sökvägen, på så sätt så kan man sätta ett bokmärke, eller länka till en specifik undersida

Kom igång

Detta är stegen för att komma igång med Atlas Embed:

Ni pekar en underdomän till Atlas

Detta är det viktigaste steget, för Atlas Embed måste laddas från en underdomän till den domän som scriptet implementeras på. Anledningen till detta är att de flesta webbläsare tillåter inte att cookies sparas om det laddas via en annan toppdomän. Så om er toppdomän är stadsnätet.se så måste Atlas Embed laddas via till exempel embed.stadsnätet.se som ni pekar på Atlas. documentation DNS-information. Om ni inte har en Atlas-web idag så är det också en idé att peka atlas.stadsnätet.se så kan vi ge den sidan en lite mer användarvänlig design för administration.

Vi sätter upp en Embed-server

Nästa steg är att när det är pekat i DNS så kan vi sätta upp en Embed-server. I vår konfiguration måste vi veta vilken domän er web har så vi kan lägga in den i en ok-lista över domäner som får ladda Embed. Om ni har en utvecklingsserver så måste vi ha den URL:en också, dock viktigt att SSL är aktiverat både på er huvud-URL och eventuell utvecklings-URL

Ni implementerar vårt Embed-script

Detta är den enklaste delen. På en undersida på er sida så klistrar ni in nedanstående javascript, med rätt underdomän-URL så klart
<script src="https://embed.stadsnätet.se/atlas/include/javascript/embed.js?atlas_path=/anslut"></script>
Värdet för "atlas_path" är den sökväg från Atlas som du vill ladda, till exempel "/anslut" för Anslutamotorn eller "/serviceguide" för Tjänsteguiden