Texter för sidor, kategorier eller nyhetsflöden
  • Kort rubrik
    Kort rubrik
    Skriv en kortare variant av rubriken om den är lång, Den korta rubriken visas i nyhetspuffar och listningar där det är mindre utrymme. När man klickar på den korta rubriken öppnas artikeln och då visas den längre. Om Kort rubrik saknas visas den långa i listningarna.
  • Ingress
    Ingress
    Ingressen visas bara på sidan där du läser hela texten och fungerar som en inledande text för läsaren att få grepp om innehållet i en längre text. Det du skriver i ingressen läggs även till som en meta-tag i sidans kod och underlättar visningen för sökrobotar som Google att indexera sidan
  • Nyckelord
    Nyckelord
    Här skriver du in nyckelorden till din text, som även läggs in i sidans kod för att hittas av sökmotorer

Du kan skriva in flera som en kommaseparerad lista, till exempel: höns,ladugård,bonde

Tänk på att alla med liknande nyckelord kommer listas under "Liknande" på sidan om ni använder den modulen, så det är smart att välja nyckelord som inte är för breda. Om du skriver en artikel för ett mejeri så kanske nyckelord som "mjölk" är för brett och kommer få för många träffar, därför kanske nyckelord som "pastöriserat" eller "vassle" är bättre och får färre, bättre, träffar.
  • Prioritet
    Prioritet
    Prioriteringen avgör i regel hur en text ska visas på till exempel framsidan på er sida, men det är inte säker att er sida är konfigurerad att ta hänsyn till det.

Till exempel kan man på förstasidan ha tre stycken puffar med prioritet 1, 2 och 3, som automatiskt väljer senaste artikeln för varje prioritet.
  • Den korta texten
    Den korta texten
    Puffen är den korta versionen av texten, intresseväckaren, som visas till exempel i nyhetssammanhang, den sk "Nyhetspuffen" på förstasidor eller där nyheter listas. Pufftexten visas inte när man klickar på nyheten och läser hela artikeln.

Skriver du ingen pufftext kommer de inledande raderna i artikeltexten att visas istället.
  • Artikeltexten
    Artikeltexten
    Artikeltexten bryts upp i stycken när den tolkas på sidan (om den är av typen artikel). Ett nytt stycke betyder två tomrader.

Till varje stycke kan man lägga till en eller flera bilder eller länkar.

Om den första meningen i stycket slutar med en bokstav, siffra eller något av tecknen "!", "?" eller ":" och alltså inte en punkt så blir det automatiskt en mellanrubrik.

Om du vill frångå det automatiska så kan du inleda den första meningen i ett stycke med "!" för att säkerställa att det blir en mellanrubrik och "#" för att det inte ska bli det. Om du inleder första raden med dubbla utropstecken ("!!") så blir det inte en mellanrubrik utan en ny rubrik

Exempel:
    "Jonsson har två grisar" skulle bli en mellanrubrik medan "#Jonsson har två grisar" betyder att det inte blir det.

"(Framkallning)" skulle inte bli en mellanrubrik medan "!(Framkallning)" blir det.

"!!Jonsson har två grisar" blir en ny rubrik

"--" (två minustecken) ensam på en rad ersätts med en linje

Mer hjälp angående formatteringen av texten finns i AtlasML-hjälpen
  • Inställningar för artiklar
    Inställningar för artiklar
    Dessa inställningar kommer vara specifika för just den här texten.

Om du låter bli att fylla i något här så används de standardinställningar som är valda antingen för sidan eller för den kategori du väljer ovan.
  • Live links
    Live links
    En "live link" är en textkod som bytes ut mot en länk. En artikel i Atlas har alltid ett id-nummer, och du kan länka till den artikeln från andra artiklar eller de flesta andra ställen där du kan skriva in längre texter.

För att skapa en live link så skriver du TEXT:12345 inom hakparanteser, så här: 12345 (fast utan mellanslaget). Det finns många olika typer av live links, läs mer om det på jonas.eklundh.com...
  • Automatiska mellanrubriker
    Automatiska mellanrubriker
    Atlas går automatiskt igenom din text och skapar mellanrubriker efter givna regler (se mer om hur det fungerar).

Eftersom det inte är ett felfritt system så kan du kryssa i att den inte ska göra den kontrollen här
  • register
  • Position
    Position
    Får ej innehålla Å, Ä eller Ö!
    När du skriver en artikel, får den utifrån sitt ID-nummer, en URL som: /texter/read.php?id=1234

Position är ett annat sätt att skapa mer begripligt URL: s på dina sidor. Om du inte skriver någon position, skapas den automatiskt utifrån rubriken på artikeln, men görs lite mer webbvänlig.
    Emellertid är rubriken inte alltid den bästa och enklaste genvägen. Du kan byta ut texten till något som du föredrar, t.ex. "Information". Webbadressen till sidan blir då ... /pages/Information
  • Bild
    Bild
  • Layout
    Layout
    Du kan välja mellan två artikellayouter, standard och bred.

Standardlayouten är delad i två kolumner, en för artikeltext, bilder m m och en sidokolumn där olika insticksmoduler visas, t ex listor med filer eller länkar, bilder, notiser, kalender och lista med andra artiklar i samma artikelkategori.

Bred layout lägger ut artikeltexten på full bredd och eventuella insticksmoduler kommer att visas under artikeltexten.
    Bred layout kan också kombinras med inställningen för fler spalter.
  • Kolumner
    Kolumner
    Textspalten eller artikeln visas normalt som en spalt, men kan delas in i flera spaltkolumner. Kan kombineras med bred layout.
  • Lösenord
    Lösenord
    Artikeln kan lösenordsskyddas för att hindra obehöriga att se innehållet. Ange det lösenord du önskar i fältet och dela ut det till de som ska ha behörighet.
    En praktisk funktion när du inte vill att de ska behöva registrera sig på sajten.
  • Meny
    Meny
    Välj i popupmenyn vilken av sajtens menyer eller undermenyer som ska vara aktiv när denna artikel visas (underlättar navigeringen för besökaren).
  • Arkiv
    Arkiv
    Används endast av sajter som har en speciell Arkivmodul installerad.
  • Speciella modulinställningar
    Speciella modulinställningar
    Här kan du ställa in och välja vilka insticksmoduler som ska finnas tillgängliga i artikelns sidokolum. Vissa är fasta och andra kan väljas till. Klicka på pilarna i listan för att bestämma vilken ordning de ska visas i.

Modulinställningarna kan göras globalt, för en viss artikelkategori eller för en individuell artikel. Välj till höger vilken du vill editera.
  • Avancerat
    Avancerat
    Det här fältet kan innehålla specialinställningar för er sida, men innehåller alltid minst två inställningar; automatiska rubriker och inställning om bildjustering.

Med automatiska rubriker så försöker Atlas lista ut vad som ska vara en mellanrubrik beroende på hur styckena skrivs.

Med inställningen att bilder justeras fritt så kommer Atlas inte lägga in kod för att avbryta justering när det finns en bild i ett stycke, det betyder att beroende på hur bilderna ligger i förhållande till stycket så kan dom förlora kopplingen till stycket.
Formulärhjälp
Formulärhjälp
Det här är hjälptexter för varje fält i databasen, som ger information om hur varje fält används, samt tips och trix om hur man använder dom.