Visioner och ledarskap

Det finns många starka visionärer och ledare genom tiderna både inom företagsvärlden, politiken och folkrörelser, men låt oss ta ett skolexempel från modern tid som de flesta kan relatera till. Apple.

Visionen
Studera introduktionen av Apples första iPhone, den är mycket lärorik. Kolla in pedagogiken, dramaturgin och hur Steve Jobs bygger upp och säljer Apples vision till en jublande publik och en hel värld av intresserade som tittade på denna keynote via webben.
Ledarskapet
Tänk sedan på processerna innan presentationen, hur visionen byggts upp inom Apple, hur den inspirerat designers och tekniker inom Apple att faktiskt skapa denna revolutionerande produkt som, precis som Steve Jobs säger inledningsvis, kommer att förändra en hel bransch. Utan ett visionärt och starkt ledarskap hade det inte varit möjligt.
Microsoft, Nokia, Motorola med flera småskrattade åt Apple efter presentationen. Ingen skrattar längre, tvärtom.
Men Apples visioner var större än så. Med sin nästa "revolutionerande produkt", iPad, slog de hårt mot den så kallade netbook-marknaden och även PC-marknaden. Detta tillsammans med etablerandet av AppStore som snabbt vann utvecklarnas hjärta så verkar de idag ha en marknadspostion där det är oerhört svårt för konkurrenterna att ens komma ifatt. Elegant och framgångsrik krigföring på flera oväntade fronter.
#inlineditbutton